Vi som bor på gården

Förutom Fru Gran bor Ruben och Mona på Stora Sörby gård. Efter många år i Stockholm fick det vara nog! Trots friluftsliv och odling på den lilla kolonilotten kunde inte längtan efter naturen och en helt annan sorts liv stillas. Sommaren 2015 blev drömmen till verklighet. Flyttlasset gick från storstaden mot djupa Tivedsskogarna och Stora Sörby gård. Det är här drömmarna om ett liv, inte bara nära, utan mitt i naturen ska förverkligas. Här finns en bigård, odlingar för både självhushåll och försäljning, småskalig djurhållning bland annat för ostproduktion, skogsträdgård och B&B. Tanken är att gården ska utvecklas till en idyllisk permakulturgård och livet levas i en lugn och skön miljö i samklang med naturen.

Ruben, som ursprungligen kommer från Mexiko, studerade biologi innan han kom på att han inte bara ville studera naturen utan ännu hellre leva i den. Han utbildade sig till dykinstruktör och mer eller mindre bosatte sig i havet utanför Yucatánhalvön. Efter många år som dykinstruktör flyttade han till Sverige och Stockholm och blev brevbärare. För att inte tappa kontakten med naturen blev det mycket friluftsliv och skärgårdsbesök. Ruben har gått kurs i biodling, certifieringskurs i permakultur (PDC) samt flera kurser för Svenska blå stjärnan. Han värnar mycket om djuren och är den som är huvudansvarig för djuren på gården. Ruben älskar honung!

Mona har sina rötter utanför Ö-vik i norra delarna av Höga kusten. Efter dietiststudier i Umeå drog flyttlasset till stora staden Stockholm. Avsikten var att bo där 2 år men år lades till år och 2 blev snart 22. Det var 20 år för länge i storstan! Kort efter införskaffandet av kolonilott blev passionen och talangen uppenbar och Mona gick kurs i ekologisk trädgårdsodling, omskolade sig till trädgårdsdesigner, har gått diverse andra kurser inom odling samt PDC (se ovan) och Svenska blå stjärnans grundkurs. Hon är huvudansvarig för odlingarna på gården. Förutom arbetet på gården tar Mona trädgårdsdesignuppdrag och håller gärna föredrag om trädgård och odling samt är skribent för tidningen Trädgård Norr. Mona är galen i ost!

Djuren som bor på gården är hittills katterna Ella och Cleo, Svenska lapphunden Saga och myskankorna Kajsa, Perlita, Sonja, Rambo, Maja, Jumbo och Don Juan, Ölandshönsen Matilda, Agnes, Svarta Sara, Lilla Rut, Eulalia, Viola och Valentino och till sist de Ostfriesiska mjölkfåren – Agda, Gladis, Maria Magdalena, Stina och Casanova. Snart väntas lamm så då kommer listan att utökas.

De keliga linderödsgrisarna Lilleman, Manuel och Hjalmar finns tyvärr inte hos oss mer.

Saga

Ella, Cleo, Lilleman och Manuel, Donald, Doris, Kajsa och Daisy

Myskällingar, Ostrfriesiska fåren Agda, Gladis, Maria Magdalena och Stina