Vi som bor på gården

De människor som bor på gården är Mattias och Lisa-Linnea Flising tillsammans med dottern Ronja.

Gården bebos även av katterna Shanti, Arwen och Eowyn, hästarna Buster och Harry, kaninerna Blomma, Gräs och Sand samt våra 7 får och en flock hedemorahöns.

På gården finns också Fru Gran, vår storslagna gran vars stam är dryga 4 meter i omkrets.

         

Mattias och Lisa-Linnea

Vi har under många år drömt om att bo på en gård, med möjlighet att ha djur, odlingar och annan verksamhet. Sommaren 2019 blev vår dröm verklighet då vi hittade gården Högsås Sörby i natursköna Tiveden.

Mattias är född och uppvuxen i Lerum, han är utbildad betongarbetare och har ett stort intresse för att bygga, såväl i betong som trä. Mattias älskar skogen, både för att vandra och att arbeta med motorsågen i. I gårdens verkstad skapar Mattias funktionella och vackra möbler, hyllor och slöjdalster, allra helst i trä han själv har fällt. Mattias är också utbildad massör och har arbetat både i skola och som snickare.

Lisa-Linnea kommer från Smålands djupa skogar, men har tillbringat många år i Göteborg. Lisa-Linnea är lärare i samhällskunskap samt hem- och konsumentkunskap. Djur, natur och odling är Lisa-Linneas stor intressen. Att odla för eget bruk, laga mat från grunden och försöka att leva hållbart är viktigt för Lisa-Linnea och något som det finns stora möjligheter för på gården.

 

Shanti

Shanti började sitt liv i en låda vid en motorväg utanför Malmö. Han fick senare sitt hem hos Lisa-Linnea och Mattias där han har gått från stillsam innekatt till en effektiv musjägare, om än med en kroppsbyggnad som visar hans passion för att sova i soffan och äta fil.

Arwen och Eowyn

 

Vårt busiga syskonpar Arwen och Eowyn flyttade till gården för ett år sedan. Då var de bara små kattungar men nu har de vuxit till sig och blivit keliga och leksugna unga katthonor.

Buster och Harry

Buster är en shetlandsponny som älskar mat och människor. Han missar aldrig en chans att få en morot och en klapp och älskar när han får komma med ut i skogen – med eller utan ryttare.

Harry har sina rötter på Irland men kom till oss på gården från Skara. Harry är social, lugn och nyfiken. Han ger sig gärna ut på långtur i skog och mark när möjlighet ges.

Blomma, Gräs och Sand

Dessa tre filurer kom till oss som kanuínungar i vintras. De arbetar hårt med att hålla gräset på gården kort och gödslar gräsmattan från sin flyttbara bur.

Fåren

De tre fåren Agda, Gladis och Maria Magdalena är de äldsta invånarna på gården och övertogs från tidigare ägare. De är ostfriesiska mjölkfår men har för tillfället som främsta uppgift att hålla hagarna välbetade och öppna.

På gården finns också fyra hälsingefår; Elsa, Alma, Silver och Signe. De älskar att äta sly och är därför perfekta för att hålla landskapet öppet.