Fåren är här :D

Äntligen har vi fått hem våra får. Det är fyra tacklamm som föddes i mars i år. De är av rasen Ostfriesiska mjölkfår och de är tänkta att ge oss mjölk som ska bli youghurt och ost. Eftersom de är så små ännu så kommer vi inte att betäcka dem förrän nästa höst så mjölken får vi vänta på till om två år!

Vi hade hoppats att vi skulle kunna hitta en tacka med lamm för att kunna få lite mjölk redan i år men hittade ingen med MV-status. MV-status innebär att de är kontrollerade för och fria från ett virus som heter Maedi-Visna. Det är ett virus som inte är så vanligt men om fåren är smittade så finns inget bot utan de dör så småningom och har man otur så får man ta bort hela besättningen. För oss var det därför viktigt med MV-status.

Nu ska vi försöka hitta en renrasig Ostfriesisk bagge också. Det känns dock inte lika bråttom. Vi kan ju betäcka med en bagge från en annan ras så länge vi inte ska behålla lamm för att kunna mjölka dem i framtiden.

Vi kommer att hålla dem i stallet några dagar för att lära känna dem så att de inte ska vara så rädda för oss när de kommer ut på betet.

Agda

Stina

Maria Magdalena

Gladis

Av de fyra är Agda mest social. Hon tar gärna en bit äpple ur handen och skulle helst äta måååånga bitar men vi vill inte chocka hennes mage med stora mängder ny mat. Stina är också ganska lättillgänglig men både Gladis och Maria Magdalena är väldigt skeptiska. Igår såg Maria Magdalena ganska skräckslagen ut och verkade hyperventilera ett tag efter att de kommit av kärran och in i stallet. Idag ser hon betydligt lugnare ut men vill inte komma fram och äta ur handen än i alla fall.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram
Twitter
RSS
Follow by Email
Google+
http://frugran.se/faren-ar-har-d/

Kommentera