Att leva i och med naturen…

…har sina sidor. Igår blev inte mycket som planerat. Vi blev avbrutna för att ta hand om en bisvärm. När vi flyttade vårt enda bisamhälle från stora staden till lilla gården för en dryg vecka sedan visste vi att bina planerade att svärma för att dela samhället eftersom de hade byggt drottningceller. Därför delade Ruben på samhället dagen efter att de kommit på plats och delningen verkar ha gått bra. Det är full fart i den nya kupan.

Det vi inte hade räknat med var att det ursprungliga samhället fortfarande tyckte att de var lite trångbodda och önskade svärma trots delning och trots att de fått extra ramar i kupan. Mitt på dagen igår när jag precis var klar med att sätta upp spaljé och plantera luffaplantor (”tvättsvampsgurka”) så hörde jag hur hela ladugården vibrerade av alla bin. Jag gick och tittade på kupan och det var ett fasligt liv framför den. Jag hämtade Ruben och frågade vad som var i görningen. Han misstänkte att det var en svärm på gång. Efter en stund hade de flyttat sig en bit från kupan mot en träddunge. Det öronbedövande surret fortsatte och så småningom började de slå sig ned på en rönngren bara två meter upp, på perfekt nedplockningsavstånd. Det blev fler och fler på grenen som tyngdes ned allt mer och färre och färre som surrade i luften.

DSC03583

DSC03585

Dags för förberedelser för att fånga in svärmen – fram med en ny kupa med få ramar i så att de skulle få plats. På med ”rymddräkten” och iväg in i träddungen. Med en sekatör klippte Ruben av grenen som svärmen hängde på. Med ett hastigt ryck åkte i stort sett hela svärmen ned i  kupan.

DSC03588

DSC03591

DSC03592

Ett gäng bin hade satt sig på stammen och efter en stund började de promenera ned mot kupan. Det var ett tydligt tecken på att drottningen verkligen hade hamnat i kupan. Vi väntade en timme eller så och sedan på med locket och så satte vi kupan på plats.

DSC03603

DSC03605

DSC03613

DSC03617

Det var en så häftig upplevelse att få ta del av hela den här processen – allt från detta öronbedövande surr och ett sammelsurium av bin i luften till att de snällt vandrade ned i kupan som om de vore dresserade. Naturen är förunderlig och det är fantastiskt att få studera den på nära håll även om dagens planerade arbetsinsats inte blir som man har tänkt sig.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram
Twitter
RSS
Follow by Email
Google+
http://frugran.se/att-leva-i-och-med-naturen/

Kommentera