Andelsjordbruk

Vi är allt fler som vill äta mat som odlats på nära håll utan bekämpningsmedel och konstgödsel, mat som vi vet hur den är producerad och som inte behövt resa jorden runt för att till slut landa på våra tallrikar. Vi vill ha mat med hög kvalitet och slippa fördyrande mellanhänder. Genom att knyta nära band mellan producent och konsument kan vi gynna lokalekonomin och minska transporterna.

Under 2017 startade vi upp ett andelsjordbruk med ett mindre antal familjer som pilotprojekt och eftersom både vi som producenter och våra andelsmedlemmar var mycket nöjda kommer vi under 2018 att utöka antalet andelar.

Vi utformar tillsammans andelsjordbruket så att det passar era behov och önskemål av grönsaker under säsongen och vår förmåga att producera.

I stora drag går ett andelsjordbruk ut på att:

  • vi odlar
  • ni prenumererar säsongsvis
  • vi levererar varje vecka till ett utlämningsställe där ni hämtar (i Hova och Finnerödja) alternativt att ni hämtar hos oss
  • leveranserna sker under odlingssäsongen, juni-oktober, minimum 15 leveranser men vi siktar på 20 (säsongen 2017 kom vi upp i 20 leveranser)
  • vi delar på både med- och motgång, d.v.s. om skörden slår fel på någon gröda så blir leveranserna mindre för den grödan och om det blir en god skörd på någon annan så blir det mer av den (under 2017 var våra medlemmar mycket nöjda över den stora mängden sockerärtor och brytbönor som vi kunde leverera)

Vi vill gärna utforma detaljerna i utbudet tillsammans med våra prenumeranter men i stora drag blir det rotsaker, frilandsgrönsaker, örtkryddor och delikatesspotatis. I framtiden hoppas vi även kunna leverera växthusgrönsaker, svamp, frukt, bär och kanske även nötter.

Våra produktionsmetoder baserar sig på ekologiska grundprinciper och självklart använder vi inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Men våra metoder sträcker sig ännu längre än så ur ett miljöperspektiv. Vi arbetar med ett stort fokus på att bygga upp jorden, binda koldioxid i marken och bidra till biologisk mångfald. Vi arbetar med upphöjda odlingsbäddar och när vi väl har byggt upp våra bäddar bearbetar vi jorden så lite som möjligt. Det bidrar till mer bundet kol och gynnar mikrolivet i jorden. Vi odlar blomsterremsor längs grönsaksodlingarna för att gynna pollinerande insekter och vi tar olika djur till hjälp i odlingarna. Vi har använt oss av linderödsgrisar som berett marken,  myskankor som äter skadedjur, bin från egen bigård för pollinering och gödseln kommer från grannens hästar och egna får. Vi kommer också att skaffa höns under 2018 för skadedjursbekämpning och gödsel (och äggproduktion förstås).

Hösten 2017 hade vi en liten skördemiddag för våra andelsmedlemmar för utvärdering av säsongen. Summa summarum – gott, nyttigt och trevligt! Våra andelsmedlemmar var mycket nöjda med odlingssäsongen 2017.

I mars släpper vi 2018 års andelar i samband med ett informationsmöte. Vill du bli medlem i 2018 års andelsjordbruk hos Fru Gran? Välkommen att kontakta oss för en inbjudan till informationsmötet.