Andelsjordbruk

Vi är allt fler som vill äta mat som odlats på nära håll utan gifter och konstgödsel, mat som vi vet hur den är producerad och som inte behövt resa jorden runt för att till slut landa på våra tallrikar. Vi vill ha mat med hög kvalitet och slippa fördyrande mellanhänder. Genom att knyta nära band mellan producent och konsument kan vi gynna lokalekonomin och minska transporterna.

Under 2017 kommer vi därför att starta upp ett andelsjordbruk med ett mindre antal familjer som pilotprojekt. Tanken är att vi tillsammans utformar andelsjordbruket så att det passar era behov och önskemål av grönsaker under säsongen och vår förmåga att producera.

I stora drag går ett andelsjordbruk ut på att:

  • vi odlar
  • ni prenumererar årsvis
  • vi levererar varje vecka till ett utlämningsställe där ni hämtar alternativt att ni hämtar hos oss
  • leveranserna sker under odlingssäsongen, juni-oktober
  • vi delar på både med- och motgång, d.v.s. om skörden slår fel på någon gröda så blir leveranserna mindre för den grödan

Vi vill gärna utforma utbudet tillsammans med våra prenumeranter men vi tänker oss i stora drag rotsaker, grönsaker, örtkryddor och delikatesspotatis. I framtiden hoppas vi även kunna leverera svamp, frukt, bär och kanske även nötter.

Våra produktionsmetoder baserar sig på ekologiska grundprinciper men sträcker sig ännu längre ur ett miljöperspektiv. Självklart sker odlingen utan gifter och konstgödsel. Vi arbetar med ett stort fokus på att bygga upp jorden, binda koldioxid i marken och bidra till biologisk mångfald. Vi tar olika djur till hjälp i odlingarna. Vi använder oss av linderödsgrisar som bereder marken,  myskankor som äter skadeinsekter, bin från egen bigård för pollinering och gödseln kommer från grannens hästar.

Hösten 2017 hade vi en liten skördemiddag för våra andelsmedlemmar för utvärdering av säsongen.

Nu hoppas vi på fler medlemmar inför nästa säsong. Vill du bli medlem i 2018 års andelsjordbruk hos Fru Gran? Välkommen att kontakta oss.

Så här såg det ut hos oss i vår odling för självhushåll under 2016: